12 янв. 2018 г.

Обережно – кір! Що робити, аби не захворіти під час спалаху

З огляду на спалах кору в Україні, перегляньте рекомендації, що допоможуть не допустити подальшого розповсюдження захворювання.



"Кір – це небезпечне захворювання, що вражає не лише дітей, а і дорослих, не захищених вакцинацією. Менше половини українських дітей були щеплені від кору за календарем минулого року. Усі дорослі і діти в разі відсутності вакцинації є у групі ризику, і про це важливо нагадувати пацієнтам, батькам. З 1000 людей, які заразилися кором, один помирає, один захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. 

Кір – це гостре інфекційне захворювання, спричинене РНК-вірусом. Кір надзвичайно заразний. Вірус швидко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом.
Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. 
Тож у групі ризику перебувають невакциновані люди. Здебільшого хворіють діти, проте реєструється багато випадків захворювання серед дорослих. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.
Захворювання проявляється з такими симптомами: високою температурою, макулопапульозним висипом, нежитем, кашлем, кон’юнктивітом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір може призвести до ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.
Інкубаційний період хвороби складає 8-14 днів. Висип на слизових оболонках щок з'являється на другий день після гострого проявлення перших симптомів. Характерний коровий висип з'являється на 4-5 день хвороби на обличчі, шиї, а пізніше – на тулубі, руках і ногах.
Специфічного лікування від кору немає. Тож єдиний засобом профілактики і захисту від хвороби наразі лишається вакцинація.
Вакцинація дітей проводиться у два етапи згідно з календарем щеплень МОЗ. Вперше комплексне щеплення від кору, краснухи і паротиту робиться у 12 місяців від народження, вдруге – у 6 років.
Подвійна вакцинація необхідна тому, що після першого разу не у всіх щеплених з'являється імунітет.

Щоб вберегтися від кору, необхідно приймати вітаміни, перш за все вітамін С та мультивітамінні препарати. Також існують більш серйозні "протектори" - арбідол, амізон, амаксоднак для стьвживання повинен обумовити лікар. Зазвичай їх радять приймати тим, у кого в сім’ї вже є хворі на кір.




Комментариев нет:

Отправить комментарий