14 авг. 2016 г.

Сьогодні християни святкують Маковея, або Медовий спас

Сьогодні християни східного обряду святкують Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього – Перший Спас.

Свято було встановлене в Константинополі в ІХ столітті спочатку як місцеве, але вже в ХІІ-ХІV ст. відзначалося в усіх православних церквах. На Русі відоме з кінця ХІV століття, - повідомляє Укрінформ.

Історія виникнення цього свята у Константинополі була пов’язана передусім з тим, що на спекотний серпень припадав пік епідемій. З метою запобігання хворобам і людським смертям установився звичай здійснювати хресну ходу, освячуючи вулиці й дороги Хрестом Господнім – священною реліквією, яку заради цього виносили з царської скарбниці.

Нині під час церковного богослужіння хрест виноситься на середину храму, де відбувається поклоніння йому.

Цього дня православна і католицька церква згадує також і сім мучеників Маккавеїв: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їхньої матері Соломії та їхнього вчителя Єлеазара, які в 166 р до н. е., за часів царя Антіоха Єпіфана, були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам. Мученицька смерть братів Маккавеїв згодом надихнула Іуду Маккавея на повстання проти жорстокого правителя. Іуда Маккавей переміг Антіоха й очистив Єрусалимський храм від грецьких ідолів.

В народі мученики Маккавеї трансформувалися на Маковія. У давнину на Маковія припадав останній день колективних толок. На честь свята у церквах відправляли пообідню службу, святили воду, мед, мак, васильки і чорнобривці. З Маковія починався двотижневий Успенський піст – Спасівка, який закінчувався одним із найбільших свят серпня – Успінням Пресвятої Богородиці.

На Медовий Спас 14 серпня солодкі ласощі освячували в церкві, а потім їли за святковим столом, дарували, пригощали жебраків. Традиційними стравами на Медовий Спас 2016 можуть бути млинці з медом, медові коржики, а пити в цей день за звичаєм потрібно медовуху.
Друга назва Спаса 14 серпня - Маковей. За народною прикметою до цього дня дозріває мак, його також освячують у церкві, а потім використовують для приготування святкових страв. Щоб уберегти будинок від пристріту, існують такі звичаї на Маковея:
Освячені макові зернята розкладають по кутах кімнати і у порозі.
Можна повісити в будинку букет-оберіг. Його називають Маковейчиком і складається він з декількох видів трав і квітів: макові головки, калина, соняшник, нігтики, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковец і полин. Освячений в церкві букет на Маковей 2016 стане не тільки оберегом вашого будинку але і оригінальною прикрасою.

Свято Маковея є першим осіннім святом, з яким пов’язують закінчення літа. На Маковія починали відлітати у вирій ранні птахи, бо вже «Святий Спас приготував усього про запас» – і дощ, і вітер, і холод, і тепло.