14 авг. 2017 г.

З Медовим Спасом!!!

Як і щороку, в серпні 2016 року люди святкують три великих свята. 14 серпня – Медовий Спас, 19 серпня – Яблучний Спас, 29 серпня – Горіховий Спас.Повітря, наповнений запахами меду і достигли яблук як би говорить нам, що настає час свят Спаса. 

Саме слово «Спас» пов’язане з Ісусом Христом, якого називають Спасителем. Саме йому православна церква і присвячує ці свята. Треба сказати, що кожне свято Спаса в церковному календарі має інше, так би мовити офіційна назва, інформує poradamamu.in.ua. 

Медовий, найперший, в церковних календарях носить назву Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. Яблучний спас, який відзначається 19 серпня, за церковними канонами називається Преображення Господнє, а останній, третій Спас, який називають нерукотворним, відзначається Православною Церквою на згадку про перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. 

Чому ж свято називають Спас? 

Виявляється це слово має давні, ще язичницьке коріння. Слов’яни ще задовго до приходу християнства шанували бога Спаса, якому молилися за вдалий збір і збереження врожаю. Після хрещення Русі слов’янські традиції переплелися з православними, і свята Спаса придбали ще один сенс: Ісус подарував кожному з нас можливість ласощі свою душу від злих сил подбати про неї ще до того, як настане осінь життя. 

14 серпня святкують Перший Спас, який називають Медовим Спасом або Маковеєм. За переказами, в православ’ї це свято з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів пішла з міста. 

Але на медовий спас освячують воду в річках, джерелах колодязях не тільки в пам’ять про константинопольському диво. У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду. 

Наші пращури на Медовий Спас обов’язково купалися у водоймах. Вважалося, що в цей день вся вода набуває чарівної сили – змиває гріхи, рятує від бід і хвороб. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути. 

14 серпня в церквах і православних храмах освячують не тільки воду, але також і мед. Саме в цей час стільники у вуликах заповнені медом до відмови і саме час збирати урожай, а після освячення, пригощатися досхочу. У слов’ян мед був не тільки смачним, солодким ласощами, а з нього ще готували популярний хмільний напій – медовуху. У народі її використовували не тільки в якості святкового напою, а й лікували хвороби і недуги. 

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковей. Ті, хто часто відвідує церкву знають, що в цей день в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але, до свята врожаю Маккавеи ніякого відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою. 

На свято Маковія раніше, в дохристиянської Русі, люди створювали спеціальні букети-обереги – маковійчики, які захищали сім’ю від біди на протязі всього року. Чи не перестали збирати маковійчики і після приходу християнства. Правда, тепер їх освячують у церкві. Перед святом маковійчики продаються буквально на кожному кроці. Звичайно, можна їх купити, але, краще зібрати чарівний букет своїми руками. На Русі були переконані: це повинна зробити кожна жінка чи дівчина.