14 июн. 2016 г.

Кіровоград: відбувся ХХІІ обласний етап фестивалю дружин юних пожежних

14 червня у Кіровограді відбувся ХХІІ обласний етап фестивалю дружин юних пожежних. Кращі шкільні команди з Маловисківського, Добровеличківського, Кіровоградського, Новгородківського районів та міст Долинської, Світловодська, Новоукраїнки і Бобринця виступили на сцені Кіровоградського обласного академічного музично-драматичного театру ім.Кропивницького. Організатором фестивалю беззмінно виступає обласне Управління ДСНС, а суттєву підтримку у проведенні надають Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської  ОДА; Департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської  ОДА; обласна організація Добровільного пожежного товариства України у Кіровоградській області.
Вітаючи учасників та глядачів фестивалю помічник начальника Управління ДСНС з питань зв’язків та роботи з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Вікторія Крохмалюк зазначила, що саме юні пожежні є надійними помічниками рятувальників у виконанні першочергових завдань – попередження виникнення надзвичайних ситуацій, навчаючи підростаюче покоління та дорослих  правилам безпеки життєдіяльності.
І вже за декілька хвилин за реакцією учнів кіровоградських шкіл можна було впевнено сказати, що учасники фестивалю своєї мети досягають, зацікавивши кожного маленького глядача. Конкурс «Візитка» представив кожну з команд – «Полум’я», «Лицарі порятунку», «Шанс», «Звичайні люди», «Рятівний патруль», «13-й клас», «Надія» та «Фенікс», а глядачі та журі переконалися, що кожен учасник є яскравою особистістю, знає правила безпеки та може навчити інших. Виступи мали чіткий регламент – 3 хвилини, тому усі свої творчі здібності та напрацювання діти проявили вже у наступному конкурсі – «Домашнє завдання».
Кожна з команд мала свою родзинку - співочі і танцювальні таланти, реквізит, створений власноручно, з гумором підходили до теми зимової риболовлі, а також навчали молодших учасників команди як не отримати сонячного удару та не спровокувати пожежу у лісі. На жаль, діти усвідомлюють, що ми живемо не в мирний час, тож у виступах навчали як діяти, коли знайшли невідомий предмет, чи потрапили під обстріл. Знають школярі, що небезпека чатує на дітей і в Інтернеті, тому зі сцени радять про обережність перед монітором. З виступу кожної команди було зрозуміло, що у кожен рядок та виступ було вкладено сили та таланти, як учасників, так і вчителів.
Крім творчих конкурсів діти демонстрували і свої знання медичної справи – лікар медичної частини Управління ДСНС оцінював, як проводяться реанімаційні заходи,«імобілізація кінцівок» та надається домедична допомога. Діти знали не лише складні терміни, а й розуміли як надається той чи інший вид допомоги.
Звичайно, оцінювати – найважче, особливо виступи дітей, яким, до всього, передувала кропітка підготовча робота. Не позаздриш членам журі, проте бали першої частини фестивалю підсумовано, а попереду юних пожежних ще чекають випробування. Фестиваль проводиться вже двадцять другий рік і з кожним роком удосконалюються і стають складнішими його завдання, жорсткішою конкуренція. І підтвердженням тому є друга частина фестивалю, яка, традиційно, проводиться на базі Кіровоградського обласного центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Тут на пересічній місцевості учасники свої видовищні і яскраві “естрадні” виступи довершують практичними вміннями розпізнавати їстівні й отруйні ягоди та гриби, влучати у ціль струменем води з пожежного рукава, в'язати спеціальні вузли та надавати допомогу потопаючому.
Варто сказати, що наші юні пожежні-рятувальники – одні з найсильніших у державі,вони неодноразово ставали лауреатами на Всеукраїнському фестивалі. Як на приклад, цьогорічні переможці – команда з м.Долинської. Друге місце у нелегкій боротьбі здобули «Звичайні люди» з   м. Світловодськ. Третє - судді віддали команді смт Добровеличківка «Шанс». Ще трьом командам дістались відзнаки у номінаціях: «Влучний ствольщик» - «Рятівному патрулю» з м.Новоукраїнка, «Візитка» - «Феніксу» з м.Бобринець,  «Знавець медичної справи» - команді «Полум’я» з м.Мала Виска. Всі учасники фестивалю отримали подарунки. Були відзначені подяками за підготовку команд і їх керівники, адже у руху юних пожежних є і своя зворотня сторона, за якою - напружена праця, виснажливі репетиції, проблемні організаційні питання. І хто як не керівник команди найбільше  знає,  що потрібно змінити, вдосконалити.
Проте головним здобутком конкурсу, безумовно, стали знання, можливість творчої реалізації та нові дружні стосунки, оскільки виховання в підростаючого покоління  вмінь та навичок безпечного життя є одним із основних напрямків Служби порятунку.

Прес-служба У ДСНС в області