12 апр. 2016 г.

Сьогодні професійне свято відзначають працівники ракетно-космічної галузі України

День працівники ракетно-космічної галузі в Україні відзначають щороку 12 квітня. Він припадає також на Міжнародний день космонавтики.




Свято встановлено в Україні 
«…ураховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій в народне господарство…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників ракетно-космічної галузі України» від 13 березня 1997 р. № 230/97.
Всесвітній день авіації та космонавтики – свято, яке відзначають на знак першого польоту людини в космос. 12 квітня віднедавна відзначають і як Міжнародний день польоту людини в космос. На честь п’ятдесятої річниці польоту людини в космос, 7 квітня 2011 року свого резолюцією A / RES / 65/271 Генеральна Асамблея проголосила 12 квітня Міжнародним днем польоту людини в космос.
«Я впевнений, що святкування Міжнародного дня польоту людини в космос нагадає нам про спільність людства і про необхідність працювати спільно для успішного вирішення наших спільних проблем. Сподіваюся, що воно також послужить особливим стимулом для молоді до того, щоб здійснити свої мрії і розширити межі знань і взаєморозуміння у світі». – зазначив з приводу цього свята Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.
Міжнародний день польоту людини в космос (12 квітня) щорічно відзначають на міжнародному рівні в ознаменування початку космічної ери для людства, знову підтверджуючи важливий внесок космічної науки і техніки в досягнення цілей сталого розвитку і підвищення добробуту держав і народів, а також в забезпечення реалізації їх прагнення зберегти космічний простір для мирних цілей.
Святкування 55-ї річниці першого польоту людини в космос відбудеться сьогодні, 12 квітня, 2016 року в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй.
12 квітня 1961 року відбувся перший політ людини в космос, який здійснив радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» із космодрому «Байконур». Він уперше у світі здійснив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.
12 квітня 1981 року стартував перший пілотований політ за американською програмою «Шаттл».