23 янв. 2016 г.

Профілактика грипу



Вчора, 22 січня, оголосили про карантин у  школах м. Долинської. Епідеміологічний поріг в країні ще не перевищений і карантин лише превентивна міра. Однак, серед людей почалася паніка - збільшується кількість хворих нетиповим вірусом грипу H1N1, який також називають свинячим, каліфорнійським штамомA(H1) та грипом H3N2. Усі вони мають схожий перебіг хвороби і дають ускладнення на легені - після грипу у багатьох розвивається пневмонія.
Єдиної статистики кількості хворих по всіх містах України немає, але сотні людей у ​​кожному районі щодня звертаються до лікарів з однаковими симптомами: слабкістю, кашлем, ломотою в тілі, високою температурою.
За останній тиждень в Києві на грип та ГРВІ захворіли близько 13400 осіб, з них приблизно 9000 - діти до 17 років. На момент, коли настане пік захворювань, у тиждень захворюватимуть приблизно 25000 чоловік.
Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва
Епідемія грипу 2016Найбільш високі показники захворюваності відзначаються в столичному регіоні - у Києві та Київській області середній рівень хвороби 938 заражених грипом на 10000 людей.

Лікарі прогнозують збільшення кількості захворювання в сиру і сльотаву погоду. З приводу смертельних випадків від вірусу грипу лікарі в один голос заявляють, що летального результату можна було б уникнути, почавши вчасно лікувати грип.
ЧИТАЙ ТАКОЖ:


Вірус грипу: профілактика
Грип - захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, а тому перші й найважливіші способи захисту від вірусу: провітрювання, вологе прибирання і зволоження приміщення.
Якщо в будинку немає спеціального зволожувача, старайся класти на радіатори і засоби опалення вологі рушники або пелюшки.
Провітрювати кімнату і робити вологе прибирання - необхідність під час епідемії. Так як вірус розмножується в теплому і стоячому повітрі. Тобто шансів заразитися грипом на вулиці практично немає, але от громадський транспорт, школи, дитячі садки, поліклініки, лікарні й офіси стають джерелами хвороби.
Ще один спосіб уникнути грипу - часто мити руки, адже саме на долонях знаходиться найбільша концентрація шкідливих бактерій.
Руки хворого - джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Хворий торкається обличчя, вірус потрапляє на руки, хворий хапає все навколо, ви торкаєтеся цього всього рукою - здрастуй, ГРВІ.
Лікар Євген Комаровський
Якщо можливості вимити руки з милом немає, використовуй вологі антибактеріальні серветки і спеціальні спреї.
Також лікарі настійно рекомендують зволожувати слизові - це допоможе організму справлятися з вірусом. Для цього кожні пів години потрібно впорскувати або капати в ніссольовий розчин (суміш солі з водою, фізіологічний розчин, Аквамаріс, Хьюмер і т.д.) Або ж наносити на слизову носа зсередини Оксолінову мазь або мазі на основі противірусного компонента Виферона.

Вірус грипу: симптоми
Основні симптоми хвороби: кашель, ломота в тілі, біль у горлі і висока температура. При перших же проявах вищевказаних скарг потрібно негайно звернутися до лікаря. Цього року рекордно висока кількість людей потрапила до лікарні з грипом і його ускладненнями, а тому уважно прислухайся до свого організму. Лікувати свинячий грип, а також каліфорнійський штам необхідно з першого дня захворювання, щоб він не переріс у пневмонію.
Вірус грипу: лікування
Лікарі настійно рекомендують не займатися самолікуванням, адже так можна тільки погіршити ситуацію. Доктор Комаровський заявляє, що при ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) відхаркувальні засоби не потрібні - вони можуть лише посилити кашель. А захворювання нижніх дихальних шляхів (бронхіти і пневмонії) повинен лікувати лікар.

Ще важливо запам'ятати, що вірус не лікується антибіотиками. Ці препарати тільки збільшують ризик ускладнень.
Медикаментозно перемогти вірус можна за допомогою компонента озельтамівіру ("Таміфлю"). При відсутності такого в аптеках замінити його можна препаратом "Реленза".
Також свинячий грип, як і будь-який інший вірус, можна лікувати симптоматично - температуру знижують препаратами, що містять Ібупрофен або Парацетамол. Не рекомендується використовувати засоби на основі Аспірину.
Найважливіше в лікуванні грипу будь-якого типу - рясне тепле питво, постільний режим і спокій. Саме перенесена на ногах хвороба дає ускладнення і може закінчитися трагічно.
Епідемія грипу 2016