30 авг. 2016 г.

Історія виникнення Дня знань

Історія виникнення Дня знань 




Незабаром знову  перше вересня, день коли наш заклад наповниться мелодійними звуками шкільного дзвоника. Знову у цей день вулиці міст і сіл розквітнуть від дитячого щебету, юнацьких посмішок та чарівної хуртовини осінніх айстр. Ностальгічні погляди дорослих, душевний щем, смуток і радість – будуть переплітатись воєдино.  День знань - справжнє всенародне свято мудрості, доброти і людяності. 
Але не всі знають історію виникнення цього знаменного дня - Дня знань. 
Отже дізнаємося про нього докладніше: 
Великий Юлій Цезар казав: «Знання – це сила». День знань хвилююче свято для всіх. Немає людини, котра не пам’ятає день першого дзвінка, першу вчительку, шкільних товаришів. 
Офіційно День знань був затверджений Верховною радою СРСР 1 вересня 1984 року. В школах проводять урочисті заходи, студентам вручають студентські квитки. 
Але так було не завжди. Ще на початку 20 століття 70% населення Землі було зовсім або частково неграмотними. 
«Педагогом» в Давньому Римі називали рабів знатних римлян, котрі супроводжували до школи та прислуговували їх дітям. Першим «штатним» педагогом був Марк Фабій Квінті Ліан (бл. 35-96 рр.), якій одержував платню з імперської казни, навчав юнаків-патриціїв ораторського мистецтва. 
В епоху Відродження (XV-XVI ст.) почала докорінно змінюватись система освіти. Поступово виникали школи гуманістичного спрямування. Але жінки загальну освіту не отримували. 
Великий вклад в освіту Русі внесли болгарські ченці Кирило та Мефодій (X ст.), запровадивши кирилицю – старослов’янську абетку. Лаври та монастирі стали центрами навчання. Центром розвитку системи освіти України в XVI-XVII ст. стала Києво-Могилянська академія. 
Поряд з навчально-освітніми закладами, які становили гордість нації, народ України створював свою педагогіку – козацьку. Як зазначається в концепції української козацької педагогіки, «ідейно-моральний і емоціонально-естетичний потенціал козацької виховної мудрості втілюють у собі національну психологію, характер, правосвідомість, мораль та інші компоненти національної свідомості, духовності народу». 
Крах царизму в Росії та в Україні в 1917 році, привів до зруйнування багатьох шкіл. В умовах поширеної бездоглядності та масового сирітства важливої ролі в Україні набули дитячі будинки та колонії. 
У 1919-1939 рр. розгорнулась боротьба за ліквідацію неписьменності серед дорослого населення, було запроваджено загальну початкову освіту, перехід до загальної семирічної освіти в місті й на селі, поступово розширилася мережа середніх (десятирічних) шкіл у містах та районних центрах. 
У 1966-1976 рр. школи України перейшли до загальної середньої освіти. 
День знань – це перші дзвінки і хвилювання, море квітів і білих бантів, і, звичайно, традиційні Уроки Миру. Це самий довгоочікуваний день для тих, хто вперше переступить шкільний поріг. 
Свято 1 вересня знаменує початок нового навчального року. Це день, коли школярі і студенти, вчителі і викладачі приходять до школи та в інститути для отримання знань після літніх канікул. 
Історія свята Дня знань небагатослівна. Офіційно 1 вересня стали відзначати з 1980 року після указу Президії Верховної Ради СРСР від 01.10.80 N 3018-Х «Про святкові і пам'ятні дні». 
Але за довгі роки існування шкіл, 1-е вересня збагатіло деякими традиціями. Так, наприклад, в свято 1 вересня в школах обов'язково проводять святкові лінійки, а вчителям і викладачам цього дня прийнято дарувати квіти. 
З особливою урочистістю зустрічають в школах першокласників. Для першокласників це свято Першого дзвінка. 
Спочатку день 1 вересня, вже після надання йому статусу державного свята, все ж таки був учбовим днем: свято в школах починалося з урочистої лінійки, потім проводився Урок Миру, потім інші уроки. Тепер в школах проводяться тільки урочисті лінійки і інші святкові заходи, на яких особлива увага приділяється першокласникам. 
У середніх спеціальних і вищих учбових закладах, як правило, обходиться без лінійок (для першокурсників проводяться урочисті збори, але студенти старших курсів вчаться), але урочистість моменту від цього не зменшується. 
1 вересня - це святковий день для всіх школярів, студентів і їх батьків.