30 мар. 2015 г.

30 березня - теплий Олекса


30 березня за слов'янським календарем - свято весни і тепла, ладоденння. Цього дня природа повинна, нарешті, прокинутися від зимівлі.
Ладодение наші предки відмічали на честь богині слов'янського пантеону Лади (покровительки любові і браку). У цей весняний день прийнято оспівувати матінку-природу, і нібито, це допоможе весні швидше вступити у свої права.
30 березня - теплий ОлексаЦе свято традиційно супроводжувалося особливими обрядами. Усі повинні оспівувати природу, що пробуджується. В давнину дівчата і молоді люди влаштовували хороводи на честь Богині Лади.
Жінки піднімалися на дахи будинків, гірки, возносили руки до неба і закликали весну. Також цього дня прийнято пекти журавлів - такі журавлики-обереги треба класти у будинку на високе місце (над дверима, вікном).
В Україні 30 березня настає свято Теплого Олексія.  Своїм покровителем його вважають пасічники, рибалки і мисливці. Цього дня виставляють вулики на пасіку і випускають бджіл, обкурюють їх ладаном. У того, хто не шанує свято, не ловитиметься риба. На Олексія з теплих країв повертаються журавлі ведмеді залишають свої барлоги, лисиці переселяються в нові нори. Якщо, повернувшись з церкви, відібрати зерно для посіву, то овес народить добре. 
За повір’ям, у цей день настає справжнє тепло – прокидається звірина, бджоли беруться до роботи. На Теплого Олекси вівсянка наспівує: “Покинь сани – бери віз”, а щука-риба хвостом лід розбиває.
“Святого Олексія називають чоловіком Божим, бо був жебраком. Він жив у IV столітті. Батьки одружили його з багатою римлянкою, але в Олексія було інше покликання – присвятити життя Богові. Покинувши дружину, подався до міста Едесси у Сирії. Там 17 років молився при храмі Пресвятої Богородиці. Діва Марія з’явилася паламареві і сповістила, що Олексій є чоловіком Божим. Коли став відомим, таємно покинув Сирію”.
Сьогодні іменини святкують Олександр, Олексій, Віктор, Гаврило, Макар та Павло.