27 апр. 2016 г.

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР


Четвер Страсного тижня – особливий день. Багато звичаїв і прикмет  християни пов’язують з цією датою. Називають його Чистий Четвер, тому що в цей день християни очищають душу в молитвах і сповідаються своєму духовному особі.
Але за сучасними традиціями люди в цей день намагаються привести свої житла в порядок, прибирають квартиру, миють вікна і ввечері миються самі, щоб у Страсну п’ятницю все було чисто і готове до зустрічі Великодня.

Чистий четвер: прикмети і звичаї
Чистий Четвер за багатовікову історію християнства накопичив чимало традицій та обрядів. Існують народні повір’я, сбывающиеся народні прикмети та ряд традицій, які бажано дотримуватись і не порушувати.
Купання в Чистий четвер 2016
За старовинними традиціями на Чистий четвер обряди починають робити зі сходом сонця. На світанку треба встати і прийняти душ або викупатися у ванні. Вважається, що четверговая вода цілюща і очищає тіло від негативної енергії і втоми, а душу від скверни.
Друге обмивання треба зробити перед сном, щоб підготуватися до Божої благодаті. Вечірнє купання підводить підсумок минулого дня і наповнює душу спокоєм, а цілюща вода знімає втому і напругу.
Якщо хтось не вірить у чудесну силу четвергової води, все одно постарайтеся скупатися вранці і ввечері, і в п’ятницю з ранку ви відчуєте неймовірну легкість і бадьорість.
Генеральне прибирання в четвер перед Великоднем
Нашим обрядом стало проведення в цей день генерального прибирання. Вважається, що чистка та мийка квартири у цей день принесе вам добробут на весь рік, в сім’ї не буде сварок і розлучень. Добре, якщо у прибиранні беруть участь діти, нехай навіть їх внесок буде зовсім невеликий. За народним повір’ям, допомога дітей в Чистий четвер дає їм сили і працьовитість на рік, а так само старанність і послух.
Ще під час проведення генерального прибирання у Чистий четвер ви обов’язково знайдете всі втрачені раніше речі і предмети, улюблені і потрібні для всієї родини. За народним повір’ям, прибраний в чистий четвер будинок не припадає пилом і не брудниться до кінця великодніх свят. Якщо ви ще не вірите в це, зверніть увагу в нинішньому році, як довго пил не буде з’являтися на речі.
Перерахуйте свої гроші на чистий четвер
Старовинний християнський обряд рекомендує на чистий четвер в 2016 році рахувати гроші тричі. Обов’язково перерахуйте всю готівку три рази, і протягом усього року вона не буде у вас переводитися.
Але при перерахуванні треба дотримувати два правила, якщо їх не виконати, нічого не вийде.
Правило 1. Гроші треба перераховувати три рази – на світанку, опівдні і під час заходу сонця.
Правило 2. Ніхто не повинен знати про те, що ви цим займаєтесь. Ні чоловік, ні діти, ніхто з рідних і близьких, а тим більше з сторонніх.
Тільки при цих умовах у вас все вийде, і весь рік сім’я жила в достатку.
Білий змова на достаток
Грошовий змова у чистий четвер треба проводити під час генерального прибирання. Налийте воду в чистий посуд, насипте туди трохи дрібниці, і помийте цією водою всі двері і вікна. Під час процедури треба читати будь-яку відому молитву, можна своїми словами, якщо не пам’ятаєте, головне. щоб все йшло від душі.
Крім молитви біля кожного вікна та двері треба вимовити слова: Водитесь грошики, не переводитеся. У двері заходьте, у вікно залітайте, ми завжди вдома, і завжди вам раді.
Після проведення обряду монетки треба акуратно скласти вже вимитий кут квартири і після Червоної Гірки витратити їх, можна віддати на благодійність. Воду, в якій вони лежали під час миття вікон та дверей, обов’язково треба вилити під будь-яке дерево у цей же день, коли робили прибирання.
Перевірка на псування
Обійдіть трьох сусідів і попросіть у них по дрібці солі. Змішайте сіль в глиняному посуді і висипте трохи на суху розігріту сковороду. якщо вона почне стріляти, значить на вас навели порчу. Вона легко знімається, додавайте зібрану сіль у всі страви до тих, поки вона не закінчиться. Псування піде з останньої крупицею.
Крім того, на Русі здавна лікували четвергової сіллю важко хворих. Вважалося, що доброжелательство і щирість сусідів передавалася через неї хворому, і стан його поліпшився.
Готуйтеся до Великодня вже зараз, сил вам в Чистий четвер і працьовитості!

Комментариев нет:

Отправить комментарий